Fő támogatónk:
14 év 133,7 millió Ft támogatás 328 intézménynek
Hírek
<< vissza a hírekhez

Gyermekklinika az országért2017. 12. 19.

December 15-én jártunk a 2017-es őszi pályázatunk egyik nyertesénél, az I. Sz Bókay Gyermekgyógyászati Klinikán. Mindig nagy izgalommal tölt el minket, amikor személyesen találkozhatunk az érintettekkel, hiszen ilyenkor betekintést nyerhetünk az intézmények tevékenységébe. A Gyermekklinika számára egy Memmert tömegspektrometriás szárítószekrény került átadásra.

A Klinikáról röviden

Az első intézményt („A' Pesti orthopaedi Privát-Intézet a' Mirigykór 's Elgörbülések gyógyítására az emberi testen 's tagokon”) Schoepf-Merei Ágost alapította 1836-ban a mai Dohány utcában. Miután az 1838-as nagy pesti árvíz idején az épület összeomlott, 1839-ben a mai Puskin utcában egy ház 10 szobáját kibérelve 12, majd 19 betegággyal, ambulanciával, műtővel, házi-patikával és korbonctani részleggel általános gyermekkórházként üzemelt tovább. Az intézet az akkori világ negyedik gyermekkórháza volt a párizsit, szentpétervárit és a bécsit követően. A rohamosan bővülő tevékenység szétfeszítette a bérelt helyiségek szűkös lehetőségeit, ezért egy új, önálló épületet építettek a kórház céljaira az „Ősz utczában" (ma Szentkirályi utca). 1883-ban, a „Gólya utcában” (ma Bókay utca) a kor legmodernebb követelményeinek megfelelően új gyermekkórházat is emeltek Bókai János professzor irányítása alatt. Utóda, ifj. Bókay János igazgatósága idején a gyermekkórház Európa egyik vezető intézményévé vált, amely fokozatosan egyetemi klinikává alakult át.

Ma már a Gyermekklinika kiemelten és részben országos hatáskörrel számtalan speciális területtel foglalkozik, többek között vese, légúti és máj megbetegedésekkel, de legfőképpen a csecsemő- és gyermekgyógyászat tartozik a legfontosabb feladatai közé.

Szanka Tímea alapítványi koordinátor és Dr. Szatmári Ildikó laboratóriumi vezető a Gyermekklinika nevében veszik át a Victoria a Gyermekekért Alapítvány Kurátoraitól, Fehér Lászlótól és dr. Adámi Csabától az adományozott eszközt. (balról jobbra)

Miben segítettünk?

Az országban összesen két helyen szűrnek veleszületett anyagcsere-betegségekre: Szegeden és a budapesti Gyermekklinikán. 2007 októbere óta a laboratóriumban az addigi 4 helyett 26 örökletes betegséget képesek kimutatni az újszülött csecsemő egyetlen csepp véréből. A vizsgálatnak köszönhetően felismerhetők olyan mentális és egyéb rendellenességek, amelyek nem feltétlenül gyermekkorban, hanem később, felnőttkorban alakulhatnak ki. Évente kb. 60 000 újszülött mintáját vizsgálják meg és átlagosan 50-60 gyermek esetében igazolódik örökletes anyagcsere-betegség. Ennek kivizsgálásban segít a tömegspektrometriás szárítószekrény, amelynek segítségével a szárított vércseppből kioldott minta összetételét vizsgálják. A kiterjesztett szűrés alkalmazása óta a laboratórium gépparkja nem került felújításra. Az eddig működő Memmert szárítószekrény az elmúlt egy évtizedben jelentősen korrodálódott és a szakszervíz felmérése alapján cserére szorult. A Memmert márka a piacon fellelhető szárítószekrények közül az egyik leginkább saválló termék.

A pályázat révén egy több, mint 10 éves készülék cseréjét sikerült megvalósítani az I. Sz. Bókay Gyermekgyógyászati Klinikán, ami nagymértékben hozzájárul a magyarországi újszülöttkori szűrés további biztonságos működéséhez.

Kísérje figyelemmel az Alapítvány tevékenységét Facebook oldalunkon,
 ahonnan első kézből értesülhet a pályázati kiírásokról, átadásokról és programjainkról!

A felhőtlen mosolyokért dolgozunk

Mi lennénk a legboldogabbak, ha minden rászoruló arcára mosolyt varázsolhatnánk, azonban mint minden alapítványnak, a mi működésünknek is megvannak a maga keretei.

Az elmúlt időszakban sok magánszemély fordult hozzánk segítségért, ám alapítványunk kizárólag gyermekkórházak, gyermekgondozó és hátrányos helyzetű gyermekeket segítő intézmények által benyújtott pályázatok útján tud adományokat eljuttatni a segítségre szorulókhoz.

Köszönjük a megértést.

Bízunk benne, hogy munkánkkal továbbra is sok gyermek mosolyához járulhatunk hozzá.

Hogyan segíthetek?

A befizetett adója egy százalékáról rendelkező nyilatkozatában jelölje meg Alapítványunkat, mint támogatott intézményt!

VICTORIA A GYERMEKEKÉRT Egészségvédelmi Közhasznú Alapítvány adószáma: 18022933-1-13

Vásároljon VICTORIA irodaszert, melyek értékesítéséből befolyó bevétel meghatározott részét az Alapítvány kapja!

Adományozzon tetszőleges összeget Alapítványunknak, melyről igazolást állítunk ki, hogy adókedvezményét érvényesíthesse!

Számlaszámunk: 12001008 - 01778979 – 00100007