Fő támogatónk:
14 év 133,7 millió Ft támogatás 328 intézménynek
Hírek
<< vissza a hírekhez

Barlangászat, avagy gyermek-rehabilitáció másként2018. 11. 13.

Sok gyermekeket segítő intézmény vagy szervezet pályázata megfordult már a kezeink között, de 2018 tavasza egészen új dolgot tartogatott számunkra. Megismerkedhettünk a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társaság Verocs Szakosztályával, ahol az oktatók önként, Magyarországon egyedüliként egyetlen céllal ereszkednek alá a hegy gyomrába: az élmények mellett rehabilitációt nyújtsanak a fizikailag vagy mentálisan sérült gyermekeknek.

Barlangászat: sport a természetben és esély a gyógyulásra

Napjaink átlagembere komoly hangsúlyt fektet az egészséges életmódra, a sportra és a mozgásra. De mi a helyzet azokkal, akik korlátozva vannak?

A terápiás célú sportok közül a legtöbb embernek elsőre a lovaglás ugorhat be, ahol a ló és lovasa közti bizalom, az együttműködés, a lovaglás közben végzett tornagyakorlatok és az állattal való törődés adja az önbizalom növekedését és ezáltal a viselkedésbeli problémák javulását, a fizikai sérülések rehabilitációját. Kevesen gondolnánk azt, hogy a sötét, szűkös barlangok is kiválóan alkalmasak terápiás célokra. Faragó Tamástól, a szakosztály vezetőjétől tudtuk meg, miben segít a barlangászat.

„A barlangászat többféle mentális és fizikai hátrányosságon képes javítani, segíteni. Csoportjainkba a mozgás-, látás- és hallássérült gyermekek mellett a tanulás-, és viselkedészavaros diákokat is szívesen fogadjuk. A mozgássérült gyermekeknek korlátozott képességeik ellenére nehéz terepen kell közlekedniük, ezáltal erősödik, javul a tartásuk. A látássérültek szintén olyan készségeket sajátítanak el, amivel az utcán magabiztosabban fognak közlekedni. A viselkedészavaros gyerekek esetében kialakulhat a felelősségteljes csoportszellem, az akadályokkal teli barlangokban felelős döntéseket kell hozniuk, hogy a maguk és társaik testi épségét, egészségét ne veszélyeztessék. Mindezek mellett nem szabad elfelejtenünk, hogy a mozgás élménye mellett óriási sikerként élik meg a kicsik, ha egy-egy barlangtúrát teljesíteni tudnak.”

A szakosztály célja

Az MKBT Verocs szakosztálya közel 20 éve keresi a kapcsolatot iskolákkal, gyerekeket segítő intézményekkel, hogy a hátrányos helyzetű, speciális szükségletekkel és nevelési igényekkel élő gyermekek számára a sport élvezete mellett gyógyulást, rehabilitációt nyújtson. A 15 önkéntes, képzett, szakmai vizsgával rendelkező barlangász hetente egy alkalommal kíséri el a gyerekeket a Pálvölgyi barlangrendszer Mátyáshegyi-barlangjába. Évente két alkalommal a foglalkozásokon rendszeresen résztvevőket 1-1 hétvégére elviszik más barlangokba (pl. a Bükk, Aggteleki-karszt), hogy a gyerekek az újdonság élményével gazdagodjanak.

Hogyan segítettünk?

Sportszerető emberekként úgy gondoljuk, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek számára is legyen elérhető a mozgás élménye. Ezért Alapítványunk A Verocs szakosztályt 690 740 Ft értékben támogatta a barlangászathoz szükséges eszközökkel, terápiás játékokkal, egészségügyi csomaggal, illetve különböző méretű barlangászoverállokkal.

„Közvetlen eredményeink a gyermekek mosolyán, és azokon a tekinteteken mérhetők, amelyekkel a barlangtúra végén találkozunk. Megcsináltuk! Megcsináltuk azt, amit sok ép ember sem vállal!”

Kísérje figyelemmel az Alapítvány tevékenységét Facebook oldalunkon,
 ahonnan első kézből értesülhet a pályázati kiírásokról, átadásokról és programjainkról!

A felhőtlen mosolyokért dolgozunk

Mi lennénk a legboldogabbak, ha minden rászoruló arcára mosolyt varázsolhatnánk, azonban mint minden alapítványnak, a mi működésünknek is megvannak a maga keretei.

Az elmúlt időszakban sok magánszemély fordult hozzánk segítségért, ám alapítványunk kizárólag gyermekkórházak, gyermekgondozó és hátrányos helyzetű gyermekeket segítő intézmények által benyújtott pályázatok útján tud adományokat eljuttatni a segítségre szorulókhoz.

Köszönjük a megértést.

Bízunk benne, hogy munkánkkal továbbra is sok gyermek mosolyához járulhatunk hozzá.

Hogyan segíthetek?

A befizetett adója egy százalékáról rendelkező nyilatkozatában jelölje meg Alapítványunkat, mint támogatott intézményt!

VICTORIA A GYERMEKEKÉRT Egészségvédelmi Közhasznú Alapítvány adószáma: 18022933-1-13

Vásároljon VICTORIA irodaszert, melyek értékesítéséből befolyó bevétel meghatározott részét az Alapítvány kapja!

Adományozzon tetszőleges összeget Alapítványunknak, melyről igazolást állítunk ki, hogy adókedvezményét érvényesíthesse!

Számlaszámunk: 12001008 - 01778979 – 00100007